Пелети – це біопаливо, призначене для опалення приміщень. Вони виробляються з деревних відходів (тирса, стружка, кора, тріска, подрібнена деревина), торфу і відходів сільського господарства (лушпиння соняшника, кукурудза, відходи круп’яного виробництва, солома, очерет) шляхом пресування подрібненої сировини у форму циліндричних гранул. Залежно від використовуваної сировини пелети бувають Білі (Преміум), Сірі, Агропеллети і Терифіковані (Вугільні).
7 переваг опалення пелетами
На відміну від інших видів палива, деревні гранули мають серйозні переваги:
- Обладнання для спалювання пелет не потребує професійного обслуговування – достатньо прибирати золу один-два рази на місяць.
- Більшість сучасних моделей пелетних котлів має функцію автоматичного очищення.
- Високий ККД палива – близько 86%.
- Устаткування для спалювання пелет можна встановити власноруч, для цього не потрібен спеціальний дозвіл і узгодження підключення.
- Деревні пелети дуже зручно транспортувати і зберігати. Єдина умова зберігання – сухість у приміщенні.
- Деревні гранули – це натуральний, екологічний і безпечний вид палива.
- Під час спалювання паливні гранули виділяють у рази менше вуглекислого газу, ніж вугілля, дрова, мазут або дизель.
Виготовлення пелет
- Сировину сортують і готують.
- Деревну речовину дроблять до трісок завдовжки до 4 мм.
- Тріски сушать, для чого їх продувають гарячим повітрям у барабанній сушарці до рівня вологості 8-12%.
- Висушена сировина надходить в екструдерний прес – гранулятор. Шнековий транспортер подає тирсу на матрицю з круглими отворами, як у м’ясорубці. Під тиском із розігрітої тирси вивільняється деревний клей лігнін, склеюючи її в циліндричні гранули в міру виходу з гранулятора. Вологість, тиск і температура мають відповідати типу сировини, щоб пелети вийшли міцними.
- Після охолодження в контейнері пелети запечатують у біг-бегах або поліетиленових мішках.